Gry produkcja czekolady

Czekolada stanowi samotnym z najbardziej popularnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można kupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Wielka jest zarazem czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w produktu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tego jaki wyrób chce się uzyskać. Miazga jest mielona wysoko w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów uważa ona jakość sypką, którą oznacza się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do pracy czekolady konieczne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się zarówno na sucho jak i na mokro. Proces konszowania na ciepło jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.