Maszynka do miesa w biedronce

Wilk do mięsa więc nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wiele ważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na rynku kupi na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu kolej na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga dużego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można szybko zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka wartość wykonania decyduje o wielkiej sił maszyny. Jak każde urządzenia łączone w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest wiązane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa zwraca się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w pozostałe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znaczne urządzenie, dostępne w umiarkowanych cenach, przydatne w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę gdy w całych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i drugich ulepszaczy.